Prokonsul

Scipio Africanus, en af Roms største befalingsmænd, var prokonsul under den anden puniske krig . Han var en af de få prokonsuler, der ikke først havde været konsul.

En prokonsul var en embedsmand i antikkens Rom, som havde myndighed til at handle på vegne af en konsul. Prokonsuler havde derpå de samme myndigheder, som en konsul, og kunne derfor bl.a. kommandere en hær. En prokonsul var normalt en tidligere konsul. Udtrykket bruges også i nyere historie om embedsmænd med delegeret myndighed.

I den romerske republik kunne militær kommando, eller imperium, kun udøves forfatningsmæssigt af en konsul. Der var to konsuler ad gangen, hver valgt for en et-årig periode. De kunne normalt ikke tjene to valgperioder i træk. Hvis en militær kampagne var i gang mod slutningen af en konsuls embedsperiode, kunne den øverstkommanderende konsul få sin kommando forlænget (som promagistrat), hvilket tillod ham at bibeholde kommandoen. Denne skik muliggjorde kontinuitet i kommandoen på trods af den høje udskiftning af konsuler. I det romerske kejserrige var prokonsul en titel, der blev båret af en civil guvernør og omfattede ikke militær kommando.

I moderne tider er forskellige embedsmænd med betydelig delegeret autoritet blevet omtalt som prokonsuler. Studier af ledelse opdeler typisk ledere i politiske beslutningstagere og underordnede administratorer. Prokonsulen indtager en position mellem disse to kategorier. Max Weber klassificerede ledelse som traditionel, rationel-juridisk (bureaukratisk) og karismatisk. En prokonsul kunne både være en regel-følgende bureaukrat og karismatisk personlighed. I takt med forøgelsen af bureaukratiet samt hurtig kommunikation er behovet for prokonsulær roller aftaget.[1]

  1. ^ Lord 2012a, s. 2.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search